Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Zonnebrandcreme zonder troep

Zonnebrandcreme zonder troep

zonnebrandcreme zonder troep

Een zonnebrandcrème beschermt je huid tegen de schadelijke gevolgen van de uv-straling van de zon. Daarvoor zit er een uv-filter in de crème. Dit is een stof op chemische of minerale basis die de ultraviolette (uv) straling van de zon en zonnebanken onschadelijk maakt. Daarmee voorkomt het verbranding en verkleint het de kans op versnelde huidveroudering en huidkanker. De laatste jaren zijn er ook bezorgdheden over de schadelijke stoffen die in zonneproducten aanwezig zouden zijn. Zowel voor de huid als voor de aarde. Zo heeft de gouverneur van de Amerikaanse staat Hawaï een wet ondertekend waarin het gebruik van bepaalde zonnebrandcrèmes wordt verboden. De ingrediënten oxybenzone en octinoxate, allebei bedoeld om UV-stralen tegen te houden, zijn vanaf 1 januari 2021 verboden in de eilandstaat. De vraag naar een zonnebrandcréme zonder troep is daarom enorm gestegen. Wat zit er in zonnebrandcréme en wat zijn de beste crèmes zonder troep? 

Wat is het verschil tussen de UV-filters?

Bij een uv-filter op minerale basis blijft de crème op de huid liggen en zie je na het insmeren een beetje wit. Een chemische uv-filter daarentegen is kleurloos en trekt de huid in. Beide filters werken apart van elkaar. Er zijn daarom veel zonneproducten met beide filters verkrijgbaar, maar je hebt ook zonnebrandcrémes met alleen een minerale filter. De zogenaamde natuurlijke zonnebrandcréme of zonnebrandcremé zonder troep omdat deze minder schadelijk zijn en irritatie geven. 

Wat is een chemische filter?

Het woord ‘chemisch’ klinkt niet goed bij veel mensen. Toch heeft een chemische filter een belangrijke werking in een zonnebrandcréme. Chemische filters trekken namelijk in je huid en daar wordt dus ook de UV-straling geabsorbeerd. De huidreactie die daardoor ontstaat zorgt voor de zonbescherming. Het nadeel van chemische filters kan zijn dat het soms een allergische reactie kan geven (hoewel parfum of alchohol vaak ook de boosdoener is van huidirritatie). Een ander nadeel van deze filter is dat sommige ingrediënten opgenomen worden in het bloed en de hormonen mogelijk kunnen verstoren. Daarnaast is gebleken dat ze erg slecht zijn voor het milieu. We gaan hier later nog even op in. Een chemische filter herken je o.a. aan de volgende ingrediënten: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. 

De schadelijke en verboden stoffen in de chemische filters zijn daarom bij veel zonnebrandproducten verwijderd en/of in verhouding aangepast. Echter lang niet alle zonnebrandcrémes voldoen aan de regels. De Consumentenbond heeft een heel onderzoek gedaan. Lees hier de uitkomst. 

Desondanks zijn er steeds meer mensen die kiezen voor zonnebrandcreme met minerale filters, zoals titaniumdioxide en zinkoxide.

Wat is een minerale filter?

Een zonnebrandmiddel met een minerale filter bevat titaniumdioxide en/of zinkoxide. Deze stoffen zijn minder irriterend omdat ze niet in je huid trekken. Hierdoor geven ze bijna nooit een allergische reactie. Dat maakt ze geschikt voor een gevoelige huid. Het nadeel van een créme met een minerale filter is dat er vaak nanodeeltjes aanwezig zijn. Deze zorgen voor een minder witte waas op de huid en een hogere SPF. Een aantal van deze nanodeeltjes zijn helaas ook slecht voor het milieu. Daarnaast zijn deze deeltjes zo klein dat ze in de huid kunnen doordringen en in de bloedbaan terecht komen. Het RIVM geeft aan dat het gebruik van nanodeeltjes in zonnebrandcrémes na onderzoek vooralsnog veilig is. Verschillende studies laten zien dat het gebruik van nanodeeltjes meer voordelen dan nadelen lijkt te hebben. Lees hier het verslag

Heb jij liever toch geen nanodeeltjes in je créme en ga je voor safe? Gelukkig komen er steeds meer zonneproducten op de markt met een nanovrije minerale filter. De niet nano minerale filters zijn stukken groter en vormen een laag op de huid die ervoor zorgen dat je voldoende beschermd bent. Je zult dus wel wat witter zien. 

Wat nog meer?

Naast uv-filters, zitten er natuurlijk ook nog andere stoffen in een zonnebrandproduct. De precieze samenstelling verschilt per product, maar stoffen die we vaak zien zijn: 

  • geurstoffen (niet nodig, wel lekker)
  • conserveermiddelen (i.v.m. bederving)
  • antioxidanten (tegen huidveroudering) 
  • emulgatoren (om olie en water te mengen)
  • pigment (sneller bruin)
  • vochtinbrengende stoffen (niet altijd nodig, maar wel fijn)
Toevoegingen zijn misschien niet altijd goed voor alle huidtypes, ze zorgen er wel voor dat een zonnebrandcréme beter uitsmeert, geen vlekken geeft op kleding en minder snel bederft. 

Milieuvriendelijke zonnebrandcréme 

Los van hoe de huid reageert, is een milieuvriendelijk zonneproduct ook erg prettig voor de aarde. Deze producten bevatten geen microplastics en zijn oceaanvriendelijk. Zonneproducten die microplastics bevatten zijn niet afbreekbaar, maar vallen uiteen in steeds kleinere stukjes. En ze zijn onmogelijk op te ruimen. Als je die op je huid smeert en in zee gaat zwemmen, belanden deze stoffen in de het water waar ze worden opgenomen door koralen. Dit kan het koraalrif verstoren, leiden tot koraalbleking en het ecosysteem schaden. Willen we niet natuurlijk. 

Over welke zonneproducten hebben we het hier dan? Dit zijn de zonneproducten met een chemische filter waarin oxybenzone (benzophenone-3) en octinoxate (ethylhexyl methoxycinnamate) zijn verwerkt. Waarom zijn deze microplastics aanwezig? Ze zorgen er voor dat de zonnecrème bijvoorbeeld fijner aanvoelt op de huid en waterafstotend is. 

Beste zonnebrandcreme zonder troep

Een zonnebrandcreme zonder troep is dus vrij van hormoonverstorende ingrediënten, schadelijke nanodeeltjes en microplastic. Daarnaast is het fijn als de crème geen allergische reactie geeft. Je komt dan al snel uit op een natuurlijke zonnebrandcreme met alleen een minerale filter. Hoewel ze niet zo effectief zijn als chemische filters in het blokkeren van UVA-stralen, zijn ze wel veiliger voor het lichaam en het milieu. 

Bedenk ook dat je iets witter zult zien en de SPF iets lager is. De mate waarin dit zichtbaar is, hangt af van je huidtype en huidskleur. Sommige crémes zijn daarom licht getint om de witte waas minder zichtbaar te maken op de huis. 

Welke zonnebrandcréme zonder troep is de beste? We hebben de beste op een rijtje gezet:

Merk:Bijzonderheden:
1. Naif Naif zonnebrandcréme– Geen microplastic / nano
– Vegan en oceaanvriendelijk
– Verpakking is van bioplastic
– Beste groene keuze Consumentenbond
– Waterresistant
– De crème bevat geen chemische filter
2. Drs. Leenarts Suncare– Gevoelige huid
– Ook voor kinderen
– 0% parfum
– 0% alcohol
– Vrij van oxybenzones
– Waterresistant
– Geen microplastic / nano
– Vegan en oceaanvriendelijk
3. Suntribe zonnecréme– 0% alcohol
– 0% parfum
– Waterbestendig
– Geen microplastic / nano
– Vegan en oceaanvriendelijk
– De créme bevat geen chemische filter
– Eco gecertificeerd
– Getint
4. Biosolis Sunspray – Geen microplastic / nano
– Vegan en oceaanvriendelijk
– Eco gecertificeerd
– Waterresistant
– Deze créme bevat geen chemische filter
5. New Layer Zonnebrandcréme– Geen microplastic / nano
– Vegan en oceaanvriendelijk
– Waterresistant
– Volledig gerecyclede fles
– Vrij van oxibenzones
6. Weleda Zonnecrème – Gevoelige huid
– 0% parfum
– Eco gecertificeerd
– Geen microplastic/ nano
– Vegan en oceaanvriendelijk
– Ultra waterresisant
– Deze créme bevat geen chemische filter
7. Alphanova Sun– Gevoelige huid
– Geen microplastic / nano
– Deze créme bevat geen chemische filter
– Eco gecertificeerd
– Licht getint

1. Naif Zonnebrand Créme

Eén van de beste zonnebrandcréme zonder troep is Naif Zonnebrand Creme. Deze zonnebrandcrème bestaat uit natuurlijke ingrediënten die én beschermt én goed uitsmeert. De zonnebrandcrème heeft een minerale filter afkomstig van zinkoxide (non-nano), dat een laagje op de huid legt waardoor de zonnestralen meteen worden weerkaatst.  De verpakking is gemaakt van suikerriet en bevat de créme geen ingrediënten als Oxybenzone en Octinoxate, die het koraal kunnen aantasten, maar ook geen microplastics en nano-deeltjes.

De créme beschermt de huid met SPF30 optimaal tegen UVA en UVB straling. 

+ Bevat geen microplastics
+ No nano 
+ Vegan en oceaanvriendelijk
+ Verpakking is van bioplastic
+ Beste groene keuze Consumentenbond mei 2022
+ De crème bevat geen chemische filter
– De crème is wat vettig
– Gebruikers klagen over droge huid

2. Drs Leenarts zonnebrand zonder troep 

Drs Leenarts heeft fijne zonnebrandcremes speciaal voor de gevoelige huid. Deze zonnebrand zonder troep is verkrijgbaar met verschillende factors. Je kunt eventueel ook kiezen voor een spray. Dit is even goed. De crème smeert goed uit, trekt snel in en laat geen witte waas achter. Waterresistent en geschikt voor de normale en gevoelige huid. Zowel voor gezicht als lichaam te gebruiken. 

Heel fijn is dat is dat de crèmes van Drs Leenart verantwoorde zonnefilters hebben, geen nanodeeltjes bevatten en parfumvrij zijn. De zonnebrandcreme laat geen witte waas achter. Wat wil je nog meer? Een echte aanrader! 

+ Gevoelige huid, ook voor kinderen 
+ 0 % parfum 
+ 0% alcohol
+ Waterresistant
+ Geen microplastic / nano
+ Dierproefvrij en Vegan

3. Suntribe Minerale

De missie van Suntribe is om bij te dragen aan verandering in de zonnebrandcrème-industrie. Daarom maken ze zorgeloze natuurlijke zonnebrandcrèmes die 100% vrij zijn van synthetische chemicaliën en twijfelachtige ingrediënten. 

Non-Nano Zinkoxide maakt dit de perfecte zonnebrandcrème voor een dagje op het strand. Het is een mineraal UV-filter dat een breed spectrum SPF 30-bescherming tegen de zon biedt en veilig is voor uw huid en het milieu

Minerale ijzeroxiden geven deze zonnebrandcrème een natuurlijke tint waardoor het zich gemakkelijker met uw huidskleur vermengt. Het voegt ook een lekkere geur van cacao / chocolade toe!

De zonnebrandcreme ontvangt goede beoordelingen. Lees ze hier.

+ No Nano
+ Vegan en oceaanvriendelijk
+ Geen microplastics
+ Geen allergenen
+ Geen chemische filter
+ Eco Gecertificeerd
– Smeert minder gemakkelijk uit

4. Biosolis zonnebrand Sun Milk

Biosolis zonnebrand Sun Milk met Aloë Vera op minerale basis zonder nanodeeltjes beschermt de huid tegen verbanding door de zon.

De minerale filters van titaandioxode en zinkoxide vormen een laagje op de huid en weerkaatsen zo de UV-stralen. Biosolis zonnebrand is gemakkelijk smeerbaar en voedend voor de huid. De Halianthusolie zorgt voor herstel en hernieuwing van de aan zout en zon blootgestelde huid.

Biosolis gebruikt, in tegenstelling tot de meeste zonproducten, als hoofdingrediënt Aloë Vera. Bij veel andere zonproducten is het hoofdingrediënt water. De biologische Aloë Vera maakt de Biosolis zonnebrand en aftersun zeer verzorgend, vochtinbrengend en beschermend.

+ Bevat geen microplastics
+ No nano 
+ Vegan en oceaanvriendelijk
+ Ecocert en Cosmebio gecertificeerd
+ De crème bevat geen chemische filter
– De crème laat een wittige waas achter

5. New Layer zonnebrandcreme zonder troep

New Layer lichte zonnecrème ondersteunt een gevoel van vrijheid en laat je huid ademen. Hij trekt snel in en biedt een waterdichte onmiddellijke bescherming, geheel zonder micro- of vloeibaar plastic. De geur van revitaliserende rozemarijn en verse vruchten is vrij van allergenen. Dankzij de nieuw ontwikkelde Pro Vitamine D-formule en innovatieve UV-filter is je huid optimaal beschermd en de celregeneratie wordt geactiveerd – voor een gezonde huid en langdurige bruine teint ondanks de sterkste belasting. Geen betere anti-aging. Dat noemen wij de high performance Sunscreen.

Daarbij gebruikt New Later alleen uv-filters voor koraal ontzien en hebben we volledig afgezien van minerale oliën of andere stoffen. Maar pas de volledig gerecyclede fles en de verpakking maakt New Layer 100% milieubewust. Goed voor jou, goed voor de planeet.

Reef-vriendelijk: vrij van oxibenzones, avobenzonen en nanodeeltjes. Lees hier de beoordelingen van gebruikers. 

+ Bevat geen microplastics
+ No nano 
+ Vegan en oceaanvriendelijk
+ V
olledig gerecyclede fles
+ De crème bevat geen chemische filter
+ Heerlijke geur 
– De crème laat een wittige waas achter

6. Weleda Edelweiss Zonnecreme Gevoelige Huid

Alle producten van Weleda zijn 100% natuurlijk. De zonbescherming bevat extract van Edelweiss, dat een sterke anti-oxidatieve werking heeft. Het behoedt de cellen voor UV-schade. De zonverzorging is parfumvrij, wat extra fijn is voor de gevoelige huid. Daarnaast bevat de zonnebrandcreme geen chemische filter. Dit is ook direct merkbaar want de crème laat een wittige laag achter op de huid. Het geeft hierdoor ook sneller vlekken op kleding en is moeilijk te verwijderen.

+ Voor de gevoelige huid
+ No Nano
+ Geen microplastics
+ Geen allergenen
+ Geen chemische filter
NaTrue Gecertificeerd
+ Vegan en oceaanvriendelijk
– Smeert minder gemakkelijk uit
– Vlekt op kleding

7. Alphanova Sun zonnebrand zonder troep 

Alphanova Sun is vrij van toxische stoffen. De minerale filter is titanium oxide, geen zinkoxide. Deze zonnebrandcreme is verrijkt met aloë vera en jojoba-olie. De zonproducten van Alphanova bevatten GEEN nanodeeltjes, GEEN parabenen, GEEN chemische filters en GEEN chemische bewaarmiddelen. Deze exclusieve formules garanderen 100% natuurlijke zonbescherming. Ze kunnen gebruikt worden in water zonder dat het milieu, koraalriffen, vissen en/of schaaldieren worden aangetast.

+ Voor de gevoelige huid
+ No Nano
+ Vegan en oceaanvriendelijk
+ Geen microplastics
+ Geen allergenen
+ Geen chemische filter
+ Eco Gecertificeerd
– Smeert minder gemakkelijk uit

Tip om microplastic op te sporen in zonnebrandcreme

Beat the Microbead heeft productlijsten waarop je kunt zien of ergens microplastics in zitten. Met de app kun je producten scannen om te checken of er microplastics in zitten. Helaas worden de nanodeeltjes hiermee niet opgespoord, maar die kun je herkennen aan: TITANIUM DIOXIDE (NANO). Zie hieronder een foto van de ingrediëntenlijst van Lancaster.

zonnebrandcreme zonder troep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *