Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Zonnebrandcreme voor kinderen

Zonnebrandcreme voor kinderen

zonnebrandcreme voor kinderen

Zonnebrandcréme voor kinderen is speciaal ontwikkeld voor de kwetsbare kinderhuid. Deze zonnebrandproducten bevatten vaak minder troep zoals parfum en kleurstoffen. Dat is maar goed ook, want een kinderhuid is een stuk dunner dan die van een volwassene. Hierdoor is het huidje extra gevoelig voor de zon, maar ook voor irritaties als jeuk en roodheid. Gebruik daarom het liefst zonnebrandcreme speciaal voor kinderen. Ze verbranden sneller. En als je kind verbrandt door de zon, heeft die later meer kans op huidkanker. Geen leuk feitje, smeren dus!

Welke factor zonnebrandcreme gebruiken voor kinderen?

Gebruik factor 30 of 50 en houd baby’s uit de zon. De beschermingsfactor gaat omlaag als je te dun smeert. Smeer daarom een rijke laag op het huidje van je kind. Elke 2 uur smeren is echt noodzakelijk. Anders is je kindje niet optimaal beschermd tegen de zon.

Hoe zit het met waterproof zonnebrandcreme?

Waterproof of waterresistant geeft aan dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten. Maar betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Na het zwemmen moet je dus wel opnieuw insmeren.

Welke zonnebrandcreme voor kinderen?

Kies een zonneproduct met een goede balans tussen mineraalfilters en verantwoorde chemische filters. Mineraalfilters zoals titaniumdioxide werken als een barrière en weerkaatsen de UVB-stralen van de huid. Dit geeft ook het wittige waasje bij insmeren. Chemische filters absorberen UVA en UVB-stralen als een spons in de huid. Mineraalfilters en chemische filters werken naast elkaar. In veel zonnebrandcremes voor kinderen komen beide filters voor. 

Is een chemische filter slecht?

Chemische filters trekken in je huid en daar wordt dus ook de UV-straling geabsorbeerd. De huidreactie die daardoor ontstaat zorgt voor de zonbescherming. Het nadeel van chemische filters kan zijn dat het soms een allergische reactie kan geven, maar in de meeste gevallen niet. Vaak is parfum of alchohol de boosdoener van de irritatie. Parfum zie je daarom steeds minder terugkomen in zonnebrandproducten voor kinderen. Daarnaast zijn sommige chemische filters hormoonverstorend. Deze chemische filters herken je o.a. aan de volgende ingrediënten: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. 

Reageert de huid van jullie kind overgevoelig en wil je liever helemaal geen chemische filter? Gelukkig bestaan er ook zonnebrandcremés voor kinderen met alleen een minerale filter. Let wel goed op dat je met minerale filters om de 2 uur smeert. We nemen deze minerale zonneproducten mee in onderstaand overzicht. 

Milieu en microplastic  

In sommige filters (zowel de chemische als de minerale filters) zijn ingrediënten verwerkt die heel slecht zijn voor de oceaan. Ze tasten het koraal aan in de zee. De boosdoeners zijn voornamelijk de filters oxybenzone en octinoxate. Daarnaast zitten er vaak ook microplastics en nanodeeltjes in de crèmes. Die kunnen niet alleen schade brengen aan het zeewater, maar ook aan je gezondheid. In Hawaii en Thailand is er zelfs een verbod op deze zonnebrandcremes. 

Steeds meer fabrikanten maken daarom zonneproducten die oceaanvriendelijk zijn en vrij zijn van microplastic. Deze merken worden meegenomen in onderstaand overzicht. 

Fijne zonnebrandcremes voor kinderen op een rij:

Welke zonnebrandcreme fijn is voor je kindje, is heel persoonlijk. Iedere huid reageert weer anders. Goed om bij de keuze voor een zonnebrandcreme voor kinderen rekening te houden met de gezondheid en het milieu. Hieronder onze top 10 beste zonnebrandcrémes voor kinderen: 

1. Naīf Zonnebrand Baby’s & Kids

Naif zonnecreme kinderenNaïf Zonnebrandcrème voor Baby & Kids beschermt de kwetsbare baby- en kinderhuid optimaal tegen UVA en UVB straling. De zonnebrandcrème heeft een minerale filter afkomstig van zinkoxide (non-nano), dat een laagje op de huid legt waardoor de zonnestralen meteen worden weerkaatst. Dit maakt een minerale UV filter zeer geschikt voor kinderen met een gevoelige huid, minimaliseert een huidreactie en beschermt direct. Ook fijn: de crème is waterbestendig.

De zonnebrandcrème is makkelijk op te brengen en trekt snel in. Dit dankzij natuurlijke oliën als olijfolie, kokosolie en zonnebloemolie. Voor de rest is de crème helemaal oceaanvriendelijk. Niet alleen goed voor je huid, ook voor de oceaan.

+ Bevat geen microplastics
+ Vegan en oceaanvriendelijk
+ Verpakking is van bioplastic
+ No nano
0 De crème bevat geen chemische filter
– De crème is wat vettig
– Gebruikers klagen over droge huid

De creme is verkrijgbaar in meerdere varianten. Is je kindje erg gevoelig voor parfum en alcohol? Kies dan Naif Care 0% Parfum. 

2. Derma Sunlotion Kids

De Derma Sun Kids zonnelotion met factor 30 is een biologische, waterbestendige zonnebrand die bescherming biedt voor kinderen en volwassenen met een gevoelige huid. Het product bevat namelijk geen parfum, parabenen of kleurstoffen. Dit minimaliseert het risico op allergische en hypergevoelige huid reacties.

Verder biedt de lotion een optimale bescherming tegen de UV-A en UV-B zonnestralen en voldoet het aan de nieuwe aanbevelingen van de EU. De zonnelotion trekt snel in de huid, maakt deze niet vettig en voorkomt uitdrogen.

Tevens draagt de zonnelotion zowel het label van Asthma-Allergy Denmark als het Nordic Ecolabel, is het veganistisch en biologisch gecertificeerd door Ecocert.

+ Vegan en oceaanvriendelijk
+ Ecolabel 
+ Hypo allergeen 
+ Geen parfum / parabenen 
+ Geen kleurstoffen 
+ Waterbestendig 
– Glimt een beetje

3. PAEDIPROTECT zonnebrand voor kinderen

De PAEDIPROTECT zeezonnecrème beschikt over  zonnefilters zonder octocrylene en nanodeeltjes, dat betrouwbaar tegen UV-A en UV-B-stralen beschermt.

De zeer hoge beschermingsfactor van 50+ zorgt ervoor dat de huid van je kind optimaal beschermd is. Om het risico op allergieën te minimaliseren, is bij de ontwikkeling vooral gelet op de huidverdraagzaamheid van de ingrediënten. De parfumvrije zonnecrème bevat geen kleur- en conserveringsmiddelen (volgens kosmVO), minerale oliën, PEG’s en PPG’s, parabenen en siliconen. Bovendien is de huidtolerantie bij gevoelige en gevoelige huid dermatologisch “zeer goed” bevestigd. Daarom is de Paediprotect zeezonnecrème zowel voor kinderen als volwassenen bij uitstek geschikt. De Paediprotect zeezonnecrème is een veganistisch product.

+ Vegan en oceaanvriendelijk
+ Bevat geen microplastics
+ No nano 
+ Parfumvrij
0 De crème bevat geen chemische filter

4. Lancaster zonnebrandcréme voor kinderen

Deze nieuwe zonbescherming voor kinderen ontvangt goede beoordelingen. De zonnebrandspray bevat een zeer hoge beschermingsfactor voor de gevoelige huid van kinderen. De créme is ongeparfumeerd, traanvrij en heeft het een anti-zand prestatie. Het kan ook op een natte huid worden aangebracht.

+ Smeert goed uit
+ Oceaanvriendelijk
+ Vegan
+ Geen witte waas
+ Geschikt voor een gevoelige huid
– Bevat avobenzone
– Aardig aan de prijs

5. Weleda Zonnecrème Gevoelige Huid SPF50

Alle producten van Weleda zijn 100% natuurlijk. Onze zonbescherming voor baby & kids bevat extract van Edelweiss, dat een sterke anti-oxidatieve werking heeft. Het behoedt de cellen voor UV-schade. De zonverzorging is parfumvrij, wat extra fijn is voor de gevoelige huid. Daarnaast bevat de zonnebrandcreme geen chemische filter. Dit is ook direct merkbaar want de crème laat een wittige laag achter op de huid. Het geeft hierdoor ook sneller vlekken op kleding en is moeilijk te verwijderen.

+ Voor de (gevoelige) baby- en kinderhuid
+ Geen microplastics
+ Geen allergenen
0 Geen chemische filter
– Smeert minder gemakkelijk uit
– Vlekt op kleding

6. Vichy Zonnebrandcreme kind

Vichy zonnebrandcreme kindVichy heeft een lijn zonneproducten speciaal voor kinderen ontwikkeld met een hoge beschermingsfactor, die waterbestendig zijn. Ze zijn aangepast aan de kinderhuid en verrijkt met thermaal bronwater van Vichy. Ze werken kalmerend, versterkend en herstellend en combineren zachtheid en effectiviteit.

Vichy zonnebrandproducten zijn verkrijgbaar in een spray, melk of mousse. De zonneproducten zijn goed uit te smeren en makkelijk aan te brengen.

+ Geschikt voor elk huidtype (ook de gevoelige huid)
+ Geen witte waas
+ Smeert prettig uit
+ Hypoallergeen
– Bevat alcohol
– Bevat homosalate

7. Vision Every Day Sun Protection

zonnebrandcreme kindDe unieke LipoDefenseTM technologie in Vision zorgt ervoor dat de huid van kleintjes goed beschermd is. Vision is zeer waterbestendig, ideaal dus voor het spelen in en rond het water. Verder bevat Vision geen parfum en is daarmee bijzonder geschikt voor de gevoelige huid van (heel) jonge kinderen. Perfect om ze zorgeloos te laten genieten van de zon. Smeer je kind altijd regelmatig (het liefst om de twee uur) en royaal in, zodat de beschermingsfactor die op de tube staat ook gehaald wordt.

+ Geschikt voor elk huidtype (ook de gevoelige huid)
+ Smeert goed uit
+ Hypoallergeen
+ Water- en zandbestendig
– Bevat alcohol
– Geeft een wittige waas
– Bevat octocrylene, avobenzone 
– Geeft vlekken op kleding

8. Biodermal Zonnebrand Kinderen

Biodermal Zonnemelk SPF 50+ voor kinderen bevat UVA- en UVB-filters. De Zonnemelk biedt de gevoelige kinderhuid direct bescherming tegen de zon. De speciale formule is zeer water- en zand resistant en kan zelfs worden aangebracht op een natte huid. Daarnaast bevat deze zonnespray het unieke Biodermal Triple Moist Complex (met drie essentiële vochtinbrengende ingrediënten) dat direct intensieve en langdurige hydratatie biedt tot diep in de huid.

+ Speciaal ontwikkeld voor de gevoelige kinderhuid
+ Vegan en dierproefvrij
+ Lichte formule: water- en zandbestendig
+ Ook te gebruiken op natte huid
– Geeft vlekken bij direct contact met kleding
– Bevat alcohol 

9. Nivea zonnebrandcreme voor kinderen

NIVEA SUN, het meest gekozen merk zonbescherming voor kinderen*. NIVEA SUN Kids Mineral UV Protection SPF 50+ biedt effectieve UVA/UVB-bescherming en is speciaal ontwikkeld voor de tere kinderhuid. Deze ongeparfumeerde zonnebrandcrème met 100% minerale UV-filters (zonder chemische UV-filters) en biologische aloë vera biedt directe bescherming tegen zonnebrand en langdurige huidbeschadiging. Het is makkelijk uit te smeren, laat geen vettig of plakkerig huidgevoel achter en is extra water resistent

+ Smeert goed uit
+ Geen vette crème, vlekt weinig
+ Voor de gevoelige kinderhuid
+ Goede prijs / kwaliteit
+ 95 % rycycelbare flesje
0 Geen chemische filters
– Duurt iets langer voor de crème intrekt (dan de niet-minerale zonnecreme)
– Bevat alcohol

10. Eucerin Sun Sensitive Protect Kids Spray

Deze gemakkelijk aan te brengen, niet vette en waterbestendige spray beschermt de kinderhuid tegen de zon en vermindert het risico van huidbeschadiging door UVA- en UVB-stralen op de lange termijn. Ook geschikt voor de eczeemgevoelige kinderhuid.

+ Klinisch bewezen huidverdraagzaamheid
+ Geen witte waas
+ Smeert goed uit
– Bevat alcohol
– Bevat homosolate
– Bevat avobenzone

11. Dado Sens Sun zonnebrandcreme voor kinderen

Dado Sen Sun Sun Cream is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid van kinderen. De crème bevat natuurlijke en verzorgende oliën om de huid zo goed mogelijk te beschermen. Het product bevat amandelolie, jojoba olie en West-Afrikaanse shea butter. De huid wordt beschermd tegen UV-stralingen en andere externe invloeden. De crème is vrij van synthetische geuren, kleurstoffen, parabenen en siliconen.

+ Smeert goed uit
+ Vegan
+ Geen witte waas
+ Geschikt voor een gevoelige huid
– Aardig aan de prijs

Zon en kinderen

Een zonnebrandproduct beschermt de huid nooit voor de volle 100% tegen de schadelijke invloeden van de zon. Daarom moet je verstandig met blootstelling aan de zon omgaan. Tussen 11:00 en 15:00 uur is de zon op zijn felst, waardoor het beter is om dan een plekje in de schaduw op te zoeken en je kindje daar te laten spelen. Of nog beter; ga lekker een middagdutje doen.  

Neem vooral bij een hoge zonkracht naast het gebruik van een zonnebrandcrème nog extra beschermende maatregelen. Zo is het aan te raden om een petje of hoedje en zonnebril te dragen. Die beschermen de hoofdhuid en ogen tegen de zon. Ligt je kind langdurig het water in om te zwemmen of snorkelen? Zorg dan voor een shirt met uv-bescherming. 

Zeker baby’s en kleine kinderen, houd je het beste zoveel mogelijk uit direct zonlicht. Een uv-beschermend pakje en petje of hoedje is voor kleintjes een onmisbare aanvulling op een speciale zonnebrandcrème voor kinderen.    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *