Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Welke SPF zonnebrand heb ik nodig?

Welke SPF zonnebrand heb ik nodig?

welke spf?

Een zonnebrandcrème heeft altijd een SPF – oftewel een Sun Protection Filter. Dit is de beschermingsfactor van het product en die loopt uiteen van 5 tot 50. Hoe hoger de SPF is, hoe langer de zonnebrandcrème je beschermt tegen de schadelijke invloeden van de uv-straling. Het gaat dus niet om de mate van bescherming, maar echt om de tijdsduur dat het product je beschermt. 

Met een zonnebrandcrème met SPF 20 kan je 20 keer langer beschermd in de zon zitten dan zonder zonbescherming. Hoelang je zonder bescherming in de zon kan zitten, hangt van de zonkracht af. Informatie over de zonkracht – de uv-index – vind je terug op weerapps en websites met de dagelijkse weersvoorspelling. 

Voorbeeld: Dus stel je kunt veilig 10 minuten in de zon zitten zonder verbranding. Met een beschermingsfactor van SPF 30 kun je dan 300 minuten in de zon blijven. 

Pas op met hoge zonkracht

Hoe hoger de zonkracht, hoe korter je onbeschermd in de zon kan zitten. Bij een zonkracht van 9 of hoger verbrandt je huid al binnen 10 minuten. Met een zonnebrandcrème met SPF 20 ben je iets meer dan 3 uur beschermd tegen de zon. Vergeet daarbij niet dat de werking van een zonnebrandproduct door contact met water altijd afneemt, waardoor je je na het zwemmen altijd opnieuw moet insmeren.

Hoe lichter de huid, hoe hoger de kans op verbranding

Huidtype De duur van de zonbescherming hangt ook van je huidtype af. Heb je een hele lichte huid? Dan is de kans groot dat je snel verbrandt. Een zonnebrandcrème met SPF 20 biedt dan maar kort bescherming. In zo’n geval is het beter om voor een hogere beschermingsfactor te kiezen, zoals SPF 40 of 50. 

Kleine kinderen hebben een dunnere en daardoor erg gevoelige huid. Je smeert ze daarom altijd in met een speciale zonnebrandcrème voor kinderen met een SPF van minimaal 30. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *