Meteen naar de inhoud
Welkom bij de ZonneBrandCreme Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een minerale filter?

Een zonnebrandmiddel met een minerale filter bevat titaniumdioxide en/of zinkoxide. Een minerale filter wordt ook weleens een fysische filter genoemd. De stoffen in een minerale filter zijn minder irriterend dan in chemische filters omdat ze niet in je huid trekken. Ze leggen als ware een laagje over je huid. Hierdoor geven ze bijna nooit een allergische reactie. Dat maakt ze geschikt voor een gevoelige huid. 

Het nadeel van een créme met een minerale filter is dat er nanodeeltjes aanwezig kunnen zijn. Deze zorgen voor een minder witte waas op de huid en een hogere SPF. Een aantal van deze nanodeeltjes zijn helaas ook slecht voor het milieu. Daarnaast zijn deze deeltjes zo klein dat ze in de huid kunnen doordringen en in de bloedbaan terecht komen. Het RIVM geeft aan dat het gebruik van nanodeeltjes in zonnebrandcrémes na onderzoek vooralsnog veilig is. Verschillende studies laten zien dat het gebruik van nanodeeltjes meer voordelen dan nadelen lijkt te hebben. Lees hier het verslag. 

Heb jij liever toch geen nanodeeltjes in je créme? Gelukkig komen er steeds meer zonneproducten op de markt met een nanovrije minerale filter. Bekijk deze zonnecrèmes hier. De niet nano minerale filters zijn stukken groter en vormen een laag op de huid die ervoor zorgen dat je voldoende beschermd bent. Je zult dus wel wat witter zien. 

In dit artikel