UV kleding onzin?
UV-kleding is bedoeld om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van ultraviolette (UV) straling van de zon. Deze straling kan leiden tot huidkanker en veroudering van de huid. Bescherming is dus belangrijk als je veel tijd buiten doorbrengt. Denk aan tuinieren of aan kinderen die veel buitenspelen.
Als je vraagt of het dragen van UV-kleding zin heeft om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling, dan is het antwoord ja. UV-kleding is een goede manier om de huid te beschermen tegen UV-straling. Vooral als je veel tijd buiten doorbrengt of in gebieden bent met een hogere UV-index.
Welke UV-kleding bestaat er?
UV-kleding kan gemaakt zijn van stoffen die speciaal zijn behandeld om de UV-straling te blokkeren of van stoffen die natuurlijk UV-bestendig zijn.
Natuurlijke UV-kleding
Natuurlijke kleding beschermt minder goed dan de speciaal behandelde UV-werende kleding. Natuurlijke UV-kleding bestaat uit katoen, zijde of wol. Een dicht geweven t-shirt laat minder UV-straling door dan een dun doorschijnend t-shirt. Een donkere spijkerbroek laat bijna geen UV-stralen door. Als natuurlijke kleding nat wordt biedt het weinig bescherming. Je ziet bijvoorbeeld weleens mensen met een wit t-shirt zwemmen in zee of het zwembad. Dit heeft weinig zin.
Er bestaan ook producten op basis van Tinosorb (een stof die aan veel zonnecrèmes wordt toegevoegd) waarmee je zelf je kleren kunt wassen om de zonbescherming te verhogen.
Speciaal behandelde UV-kleding
Voorbeelden van stoffen in synthetische UV-werende kleding zijn elastaan, polyamide en polyester. Deze stoffen zitten vaak ook in zwemkleding. Titaniumdioxide en zinkoxide zijn veelgebruikte UV-filters in kleding. Donkere kleurstoffen en UV-filters in kleding beschermen je nog beter tegen de zon. Bekijk hier onze selectie UV werende kleding voor volwassenen.
Allergisch voor UV-kleding
Soms komt het weleens voor dat je allergisch reageert op de stof in de UV-kleding. Het gaat dan in de meeste gevallen om de donkere kleurstoffen in de kleding. De kleding wassen alvorens gebruik is raadzaam.
UPF-waarde van de kleding
De UPF waarde op UV-werendekleding is geeft aan welk deel van de UV-straling wordt tegenhouden. Een UPF waarde van 30 betekent dat 1/30ste van de UV-straling wordt doorgelaten. In theorie kun je dan dus 30 keer langer in de zon blijven voor je een vergelijkbare hoeveelheid UV-straling hebt binnengekregen vergeleken met wanneer je onbeschermd in de zon zou blijven.
Dus stel je kunt veilig 10 minuten in de zon, met een beschermingsfactor van upf 30 kun je dan 300 minuten in de zon blijven.
Factor 2: laat 50% UV door, weert dus 50% UV.
Factor 4: laat 25% UV door, weert dus 75% UV.
Factor 5: laat 20% UV door, weert dus 80% UV.
Factor 10: laat 10% UV door, weert dus 90% UV.
Factor 20: laat 5% UV door, weert dus 95% UV.
Factor 25: laat 4% UV door, weert dus 96% UV.
Factor 30: laat 3,3% UV door, weert dus 96,7% UV.
Factor 50: laat 2% UV door, weert dus 98% UV.
bron: You-uv.com
UV-kleding is een deel van de oplossing
Het is echter belangrijk om te onthouden dat UV-kleding alleen een deel van de oplossing is en dat het ook belangrijk is om andere maatregelen te nemen. Zoals het gebruik van zonnebrandcrème en het zoeken van schaduw wanneer de zon het sterkst is, om de huid te beschermen tegen UV-straling.