Meteen naar de inhoud
Welkom bij de ZonneBrandCreme Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is oxybenzone?

Oxybenzone is een chemische verbinding die vaak wordt gebruikt als ingrediënt in zonnebrandcrèmes en andere cosmetische producten om de huid te beschermen tegen UV-straling. In het Nederlands wordt het ook wel oxybenzon genoemd.

Is oxybenzone slecht?

Er zijn zorgen geuit over de veiligheid van oxybenzone als ingrediënt in cosmetische producten, zoals zonnebrandcrèmes. Sommige studies suggereren dat oxybenzone een hormoonverstorend effect kan hebben, wat betekent dat het de hormoonbalans in het lichaam kan verstoren. Bovendien kan oxybenzone in bepaalde omstandigheden worden afgebroken tot schadelijke stoffen, zoals benzofenon en formaldehyde.

Daarnaast tast oxybenzone het koraal en milieu aan. In Hawaii is er zelfs een wet aangenomen die de verkoop van zonnebrandcrèmes met oxybenzone en octinoxaat verbiedt. Deze wet is in 2018 aangenomen en heeft tot doel het koraalrif in de wateren rondom Hawaii te beschermen, aangezien onderzoek ook heeft aangetoond dat deze chemicaliën het koraalrif kunnen beschadigen en bleken.

Hoewel het verbod op oxybenzone en octinoxaat alleen geldt in Hawaii, zijn er ook andere gebieden in de wereld waar soortgelijke wetgeving is aangenomen of overwogen, zoals in delen van de Cariben en in Palau. Dit benadrukt het belang van het gebruik van zonnebrandcrèmes die geen oxybenzone of octinoxaat bevatten om het milieu te beschermen. Deze alternatieven zijn bijvoorbeeld zinkoxide en titaniumdioxide, die vaak voorkomen in minerale zonnebrandcrèmes.

In dit artikel