Meteen naar de inhoud
Welkom bij de ZonneBrandCreme Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een chemische filter?

In tegenstelling tot fysieke filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide, die werken door UV-straling te weerkaatsen, werken chemische filters door de UV-straling te absorberen. Chemische filters trekken namelijk in je huid en daar wordt dus ook de UV-straling geabsorbeerd. De huidreactie die daardoor ontstaat zorgt voor de zonbescherming. 

Chemische filters bevatten meestal ingrediënten zoals avobenzone, octinoxate, oxybenzone en homosalate. Deze ingrediënten hebben verschillende soorten werkingen om UV-straling te blokkeren. Door een combinatie van deze filters kunnen zonnebrandcrèmes bescherming bieden tegen zowel UVA- als UVB-straling.

Het is belangrijk op te merken dat sommige chemische filters omstreden zijn vanwege hun mogelijke hormoonontregelende eigenschappen en de mogelijke impact op het milieu door gebruik van microplastics. Daarnaast kunnen sommige chemische filters een allergische reactie opwekken bij mensen met een gevoelige huid.

Veel landen stellen nu strengere voorschriften op voor chemische filters in zonnebrandcrèmes. Veel fabrikanten passen daarom ook hun zonneproducten aan om aan deze strengere voorschriften te voldoen. Echter lang niet alle zonneproducten voldoen aan deze eisen. Bekijk onze lijst met veilige zonnebradcremes.

In dit artikel