Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank

Kennisbank

Wat is een minerale filter?

Een zonnebrandmiddel met een minerale filter bevat titaniumdioxide en/of zinkoxide. Een minerale filter wordt ook weleens een fysische filter genoemd. De stoffen in een minerale filter zijn minder irriterend dan in chemische filters omdat ze niet in je huid trekken. Ze leggen als ware een laagje over je huid. Hierdoor geven ze bijna nooit een allergische reactie. Dat maakt ze geschikt voor een… Lees verder »Wat is een minerale filter?

Wat is een chemische filter?

In tegenstelling tot fysieke filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide, die werken door UV-straling te weerkaatsen, werken chemische filters door de UV-straling te absorberen. Chemische filters trekken namelijk in je huid en daar wordt dus ook de UV-straling geabsorbeerd. De huidreactie die daardoor ontstaat zorgt voor de zonbescherming.  Chemische filters bevatten meestal ingrediënten zoals avobenzone, octinoxate, oxybenzone en homosalate. Deze ingrediënten hebben verschillende… Lees verder »Wat is een chemische filter?

Wat is titaniumdioxide?

Titaniumdioxide is ook een veelgebruikt ingrediënt in zonnebrandcrèmes vanwege zijn eigenschappen als fysische zonnefilter. Het behoort tot de minerale zonnefilters. Net als zinkoxide werkt het door UV-straling te weerkaatsen, waardoor het niet doordringt in de huid. Titaniumdioxide wordt vaak gebruikt in combinatie met zinkoxide omdat het een bredere bescherming biedt tegen UVB-straling en sommige UVA-straling. Titaniumdioxide heeft vergelijkbare voordelen als zinkoxide, het… Lees verder »Wat is titaniumdioxide?

Wat is zinkoxide?

Zinkoxide wordt vaak gebruikt als ingrediënt in zonnebrandcrèmes vanwege zijn eigenschappen om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Het werkt als een fysieke zonnefilter die UV-straling weerkaatst en absorbeert, waardoor het niet doordringt in de huid. Zinkoxide is een effectief en veilig ingrediënt in zonnebrandcrèmes omdat het niet irriterend is voor de huid en minder kans heeft om… Lees verder »Wat is zinkoxide?

Wat is avobenzone?

Avobenzone, ook bekend als butyl methoxydibenzoylmethane, is een chemische filter die vaak wordt gebruikt als ingrediënt in zonnebrandcrèmes en andere cosmetische producten om de huid te beschermen tegen UV-straling. Het werkt als een UV-filter en absorbeert de UV-straling om te voorkomen dat deze de huid beschadigt. Avobenzone wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor gebruik in cosmetische producten, en het wordt… Lees verder »Wat is avobenzone?

Wat is octocrylene?

Octocrylene is een chemische filter die vaak wordt gebruikt als ingrediënt in zonnebrandcrèmes en andere cosmetische producten om de huid te beschermen tegen UV-straling. Het werkt als een UV-filter en absorbeert de UV-straling om te voorkomen dat deze de huid beschadigt. Over het algemeen wordt octocrylene als veilig beschouwd voor gebruik in cosmetische producten, hoewel er ook zorgen zijn geuit over de… Lees verder »Wat is octocrylene?

Wat is octinoxate?

Octinoxate, ook wel bekend als ethylhexyl methoxycinnamate en octyl methoxycinnamate, is een chemische filter die vaak wordt gebruikt als ingrediënt in zonnebrandcrèmes en andere cosmetische producten om de huid te beschermen tegen UV-straling. Het werkt als een UV-filter en absorbeert de UV-straling om te voorkomen dat deze de huid beschadigt. Net als bij oxybenzone zijn er zorgen geuit over de veiligheid van… Lees verder »Wat is octinoxate?

Wat is oxybenzone?

Oxybenzone is een chemische verbinding die vaak wordt gebruikt als ingrediënt in zonnebrandcrèmes en andere cosmetische producten om de huid te beschermen tegen UV-straling. In het Nederlands wordt het ook wel oxybenzon genoemd. Is oxybenzone slecht? Er zijn zorgen geuit over de veiligheid van oxybenzone als ingrediënt in cosmetische producten, zoals zonnebrandcrèmes. Sommige studies suggereren dat oxybenzone een hormoonverstorend effect kan hebben,… Lees verder »Wat is oxybenzone?

Wat is homosolate?

Homosalaat is een chemische filter dat vooral UV-B straling tegenhoudt. Het is in veel zonnebrandcremes aanwezig met als doel om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling van de zon. Zijn homosolate slecht? Er zijn zorgen geuit over de veiligheid van het gebruik van homosalate in cosmetische producten, waaronder zonnebrandcrèmes. Sommige studies suggereren dat homosalate een hormoonverstorend effect kan hebben, wat betekent… Lees verder »Wat is homosolate?